ιστορικό Ομάδας


H Ομάδα δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1991 από Αστυνομικούς ιστιοπλόους με πρωτοβουλία του Υπαστυνόμου Β' ε.α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ Κωνσταντίνου και τη συμπαράσταση της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Συνέβαλε καθοριστικά, στη προβολή του Σώματος μέσω των αθλητικών δραστηριοτήτων, στις οποίες τα μέλη της συμμετέχουν ενεργά, παράλληλα με τα καθήκοντά τους.
      Η Ομάδα επανδρώνεται από αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες της επικράτειας. 

     Η καθιέρωση της Ομάδας στον αθλητικό χώρο επιτεύχθηκε με την μεγάλη αγωνιστική προσπάθεια και τις αξιόλογες εμφανίσεις της στις ιστιοπλοϊκές Διοργανώσεις. Η ουσιαστική της παρουσία στα ιστιοπλοϊκά δρώμενα ξεκίνησε το 1993 με την δημιουργία της Ιστιοπλοϊκής ομάδας της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε μέλη αυτής ομαδικά ή ατομικά έχουν συμμετάσχει σε εκατοντάδες αγώνες σε διάφορες κατηγορίες σκαφών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Η Ιστιοπλοϊκή Ομάδα μέσω του Σωματείου της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών, από το 1992 είναι μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Από το 1997 με Προεδρικό Διάταγμα, το άθλημα της ιστιοπλοΐας εντάχθηκε στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Ιστιοπλοϊκή Ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας έχει έδρα την Θεσσαλονίκη όπου ελλιμενίζονται τα σκάφη και προπονούνται τα μέλη της. (Ταχ. δ/νση: Ταξιαρχών 1 Τ.Κ. 55132 Καλαμαριά Θεσσαλονίκη.

Βραβεύθηκε  από την Υπηρεσία με ΕΠΑΙΝΟ τρεις φορές. Την πρώτη για την συνδρομή της σε διάσωση σκάφους που κινδύνευε (1993), την δεύτερη για την διάκρισή της (Χρυσό μετάλλιο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αστυνομικών - Πυροσβεστών(2003) και την τρίτη φορά για την επιτυχή διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας σκαφών J/24 με την ταυτόχρονη συμμετοχή και διάκρισή της σ' αυτό (2005). 
     Επίσης βραβεύτηκε από διάφορους φορείς για την κατάκτηση της πρώτης και δεύτερης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας σκαφών J/24, το 2009 και 2010 αντίστοιχα.

Επίσης βραβεύθηκε ως μία από τις καλύτερες ομάδες, από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης,  τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., τον Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.,  τον Νομάρχη Θεσ/νίκης,  το Γ’ Σώμα Στρατού, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, την Διεθνή Ένωση Αστυνομικών, την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.

Ομοίως της απονεμήθηκαν έπαθλα, ένεκα των διακρίσεών της, από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, τον Υφυπουργό Άμυνας, τον Δήμαρχο Καλαμαριάς και άλλους πολιτειακούς φορείς.